– 2 April 2020

EEN BLIK OP DE TOEKOMST

Het eerste product wat Struik op de markt bracht was kippensoep in blik. Inmiddels, bijna 70 jaar later, zitten onze soepen nog steeds in blik.

Ouderwets, zeg je? Ècht niet! Hieronder leggen we de voordelen uit van voedsel in blik – en vertellen we waarom dit juist de toekomst is.

Waarom wordt voedsel in blik verpakt?
In 1810 kwam het eerste voedsel in blik op de markt. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds veel voedsel in blik bewaard. Dat is ook niet gek als je bedenkt welke voordelen blik zoal heeft…

  • Behoudt vitamines en voedingswaarden zonder conserveringsmiddelen toe te voegen.
  • Beschermt het voedsel binnenin door de stevige en dichte constructie. Een blik biedt 100% bescherming aan zuurstof en licht, daarom kunnen producten in blik ook heel lang buiten de koelkast bewaard worden.
  • Gaat voedselverspilling tegen. Voedsel in blik kan, door de goede bescherming van buitenaf, jarenlang bewaard blijven. Voedsel in blik wordt daarom niet snel in de vuilnisbak gegooid.
  • Is 100% recyclebaar. Een blik kan voor 100% gerecycled worden zonder haar kwaliteit te verliezen. Van het oude materiaal wordt weer een volledig nieuw blik gemaakt. Lees hieronder meer over de kringloop van blik.

Blik is 100% recyclebaar, maar wat betekent dat eigenlijk?
Recyclen, wat is dat eigenlijk? Volgens het Van Dale woordenboek: “re•cy•clen (recyclede, heeft gerecycled). (Grondstoffen) terugwinnen uit afval en opnieuw voor gebruik geschikt maken.” Recyclen is dus het opnieuw gebruiken van materialen. Één van de belangrijke voordelen van recyclen is dat er minder grondstoffen nodig zijn om nieuwe materialen te produceren. Dit is beter voor het milieu. Nederland is één van de koplopers in het hergebruik van blik. Als blik wordt gerecycled, gaat de kwaliteit niet verloren. Blik is dan ook oneindig recyclebaar.

Europees logo
Er is nu ook een Europees logo  met de naam ‘Metal recycles forever’. Dit logo laat zien dat blik oneindig te recyclen is zonder dat er iets van de kwaliteit verloren gaat. Zo laat het logo ook zien dat blik een van de meest duurzame verpakkingsmaterialen is.

Op de website van Metal recycles forever wordt met behulp van een filmpje duidelijk uitgelegd hoe blik wordt gerecycled:

Hoe wordt blik gerecycled?
Nadat je het blik hebt opengemaakt, gooi je het in je afvalbak of in de plastic container. Maar wat gebeurt er daarna met je blik? Eerst haalt de vuilnisman je afval op en brengt dit naar een afvalverwerkingsbedrijf. Het afval komt in een verbrandingsoven terecht. Alle metalen, waaronder blik, worden met een magneet uit het afval uitgehaald.  Vervolgens wordt hier weer een nieuw blik van gemaakt. Welkom terug!

Blik is de meest gerecyclede verpakking!
Blik wordt, van alle verpakkingen, het meest gerecycled! Dit komt doordat blik gemaakt is van staal of aluminium – en daarmee makkelijk met magneten te scheiden is van het overige afval.
Voor blik is dus geen aparte inzamelingsbak nodig, met behulp van magneten wordt het blik uit de afvalstroom gehaald. Blik heeft in Nederland een recyclingspercentage van 85% en loopt daarmee voorop op de rest van de wereld.
Het recyclen van blik is zo goed, omdat dit direct of indirect leidt tot energiebesparing, minder co2-uitstoot en er minder grondstoffen nodig zijn vanwege het hergebruik.

Een blik op de toekomst
Het is dus niet voor niets dat onze soepen nog steeds in blik zitten. Wij geloven zelfs dat er steeds meer producten in blik zullen verschijnen, omdat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt in de samenleving. Struik zal altijd een blik op de toekomst werpen om te kijken hoe we nóg duurzamer kunnen worden.