– 2 December 2019

Elk land heeft zijn eigen soep

Hieronder staat een lijstje van verschillende landen, met daarbij hun bijbehorende soep.

Van een vissoep tot een koude soep met rauwe groentes, je kunt het zo gek allemaal niet bedenken. Elke cultuur heeft andere gewoontes en gebruiken, zo werkt het ook met soep. Soep is universeel, iedereen eet en kent het. Maar hoe soep wordt gegeten is in elk land weer anders. Elk land heeft een soort eigen soep, hier in Nederland is dat natuurlijk de erwtensoep, maar weet je ook de soep van Rusland of Marokko?

Tom kha kai – Thailand 

Dit is een licht pittige Thaise kippensoep, in de soep zit kokosmelk, galanga (soort gember), citroengras en kip. Het is een opkomend gerecht in Nederland, die je steeds vaker gaat tegen komen.  Klik hier voor het recept 

Goulash soep – Hongarije   

Goulash is een vlees soep met rundvlees. Het wordt traditioneel bereid in een grote ketel boven een houtvuur, het duurt een paar uur voordat de soep klaar is.

Bouillabaisse – Frankrijk   

Bouillabaisse is een soep die uit de Griekse Oudheid komt. Het is een soep die bestaat uit verschillende soorten gekookte vis. Het is een typisch gerecht voor de Franse stad Marseille.

Minestrone – Italië    

Minestrone is Italiaanse groentesoep. Minestrone is in het Italiaans een vergrootwoord van soep, ‘de grote soep’ wordt het ook wel genoemd. Dit is omdat minestrone heel veel ingrediënten bevat. Klik hier voor het recept

Gazpacho – Spanje    

Gazpacho is een koude soep gemaakt van rauwe groentes en kruiden. Meestal is het gemaakt met tomaat, en zit er beslist geen bouillon of vlees in de soep. Gazpacho bevat heel veel vitamines, stilt de honger en lest de dorst. De soep hoort niet verwarmd te worden maar moet echt ijskoud gegeten worden.

Borsjtsj – Oekraïne    

Borsjtsj is een groentesoep met rode bieten. De soep kan zowel warm als koud gegeten worden, de warme variant wordt het vaakste gegeten. Behalve rode bieten bevat de soep ook ui, runderbouillon en zure room.

Rassolnik – Rusland   

Rassolnik is een Russische soep met ingelegde komkommers, parelgort en varkens- of rundvleesnieren. Het gerecht bestaat al sinds de 15e eeuw. Het word niet alleen gebruikt als avondeten maar ook als het perfecte katerontbijt.

Ciorba – Roemenië   

Ciorba is een Roemeense zure soep. Er zijn verschillende varianten van deze soep, bijvoorbeeld met kip, vis of rundvlees. Het is goed voor de spijsvertering, en helpt met het bestrijden van de verkoudheid.

Kartoffelsuppe – Duitsland    

Dit is een traditionele Duitse soep, het gerecht bevat voornamelijk aardappelen.

Fasolada – Griekenland    

Fasolada is een vegetarische Griekse soep. De soep bevat ingrediënten zoals witte bonen, wortels en tomaten.

Harira – Marokko    

Harira wordt beschouwd als het nationale gerecht van Marokko. Het is een goed gevulde soep met onder andere tomaat, kikkererwten, selderij en linzen. Tijdens de Ramadan wordt dit gerecht vaak gegeten omdat de soep veel vitamines bevat.

Misosoep – Japan    

Misosoep is een soep met bouillon, miso (sojabonenpasta), tofu en wakame (zeewier). Misosoep wordt gegeten als hoofd- of voorgerecht, maar samen met rijst is het ook een veelvoorkomend ontbijt in Japan. Deze soep wordt ook niet met een lepel gegeten maar met stokjes.

Pho – Vietnam   

De Vietnamese soep bevat rijstnoedels en rundvlees. Waar de soep vandaan komt is niet bekend, maar in 1920 werd het eerste pho restaurant geopend in Hanoi. Klik hier voor het recept

Een soep gezien die je lekker lijkt? Hieronder zijn soort gelijke recepten met de Krachtbouillion van de Struik te vinden, misschien leuk voor thuis!